Telkkämäen perinnetilan aukioloajat ja opastukset
Telkkämäen ovet on avoinna pe 28.6.- la 10.8.2024 perjantaisin ja lauantaisin. Lisäksi talo on avoinna tapahtumien yhteydessä. Pihapiiriin voi käydä tutustumassa omatoimisesti koska vain.
Opas kulkee talon askareissa ja kertoo Telkkämäen tarinaa vieraille. Oppaan tavoitat talon pihapiiristä pe-la klo 10-12 sekä 16-17.
Opastetut retket kaskille lauantaisin klo 12.
Voit tilata maksullisen opastuksen esimerkiksi ryhmälle myös muina aikoina kuin tilan ollessa avoinna. Ota yhteyttä oppaaseen, puhelin 0400 346 469.
Kaski palaa kesäkuun alkupuolella, tarkka päivä määräytyy toki säiden ja kelien mukaan. Lisäksi kaskitilan vuodenkiertoon kuuluu esimerkiksi nauriin ja rukiin kylvöä, sadonkorjuuta ja riihen puinti. Jos olet kiinnostunut jostain tietystä työstä tai haluat tulla vaikkapa osallistumaan sadonkorjuuseen, ota yhteyttä oppaaseen, puhelin 0400 346 469.
Perinnetilaan tutustuminen on maksutonta ja tilaan voi tutustua päivittäin myös muina ajankohtina.
Pihapiirin lisäksi Telkkämäen luontoon voi tutustua kahdella luontopolulla, jotka kulkevat muinaisissa ja nykyisissä kaskimaisemissa.. Luontopolut ovat 0,9 kilometriä pitkä Laidunkierto ja 1,9 kilometrin mittainen Rietulan kierto. Katso Telkkämäen retkeilyreitit ja polut Metsähallituksen sivuilta.
Telkkämäen luonnonsuojelualue ja kaskiperinnetila tarjoaa vierailijoille monenlaisia luontoelämyksiä. Luonnonsuojelualueen tarkoituksena on vaalia perinteistä savolaista kaskikulttuurimaisemaa sekä suojella sen kasvi- ja eläinlajeja. Telkkämäessä viljellään maata perinteisiä työmenetelmiä käyttäen ja poltetaan joka kesä kaski.
Telkkämäellä on ollut torppa ja muutaman aarin peltotilkku jo ennen isojakoa 1700-luvun puolivälissä. Telkkämäki -niminen palsta erotettiin virallisesti Mustolanmäestä 1870-luvulla. Telkkämäki itsenäistyi vuonna 1900 ja tilan viljelyä jatkettiin. Kaskiviljelyn aikakausi on jättänyt jälkensä alueen maisemakuvaan, joka muistuttaa vuosisadan vaihteen suomalaista metsämaisemaa. Kaskikulttuurin näkyvimpiä merkkejä ovat lehtimetsät, kivirauniot ja nauriskuopat. Telkkämäen rakennukset ja pihapiiri on entisöity 1900-luvun alun perinnemaiseman nähtävyyskohteeksi.
Telkkämäen luontoon voi tutustua vapaasti omin voimin. Luonnonsuojelualueella on metsästys, leiriytyminen ja avotulenteko kielletty. Sen sijaan alueelta voi poimia vapaasti sieniä ja marjoja.