Vaikkojoki

Vaikkojoen luontomatkailualue noin 30 kilometrin päässä Kaavin kirkonkylästä käsittää tuhansien hehtaarien vaihtelevat maa-alueet Vaikkojoen jokireitillä ja sen vaikutuspiirissä.

Lukuisat järvet ja lammet sekä monipuoliset kasvi- ja eläinlajit tarjoavat mielenkiintoisia luontoelämyksiä. Alueella on hyvät edellytykset myös sienestykseen ja marjastukseen.

Vaikkojoki ja sen ympäristö tarjoavat mahdollisuuksia paitsi melontaan ja kalastukseen, myös patikointiin ja pyöräilyyn. Vaikkojoen melontareitti soveltuu lähes kaiken tasoisille melojille. Rakkinekoskelta ja Makkarasärkältä lähtevä patikointi- ja pyöräilyreitti on helppokulkuinen ja sopii kaikenikäisille.

Rakkinekoskella sijaitsee Vaikkojoen uiton muistomerkki. Muistomerkillä kunnioitetaan entisajan raskasta uittomiesten työtä ja kaavilaista metsätalouteen liittyvää kulttuuriperinnettä.

Ajo-ohje Rakkinekoskelle

Vaikontie 776, 73645 Kaavi

Koordinaatit: P 63°3,636′, I 28°49,573′

Kaavilta: kirkonkylän ohi, kirkon jälkeen (n. 200 m) → vasemmalle (Kortteisentie) n. 18 km → vasemmalle (Vaikkojoentie) n. 8 km → vasemmalle (Vaikontie) n. 2,5 km

Luikonlahdesta: Outokumpuun päin vajaa 1 km → vasemmalle Juuantietä (Sivakkavaaraan ja Niinivaaraan menevää tietä) n. 14 km, → vasemmalle (Vaikontie) n. 7 km.

Juuasta: Luikonlahdentietä n. 37 km Niinivaaraan → oikealle (Vaikontie) n. 7 km.

HUOM! Rakkinekosken sillan ylittäminen henkilöautolla on sallittu omalla vastuulla.

vaikkojoen patikkareitti – Kaavin kunta

Patikointi ja pyöräily

Vaikkojoki on suosittu retkeily- ja ulkoilukohde ympäri vuoden. Alueella on merkittyjä patikkareittejä ja pyöräilyreitti. Lähtöpaikkoina reiteille ovat Rakkinekoski ja Makkarasärkkä. Rakkinekoskella on kota, johon pääsee myös pyörätuolilla, ja Makkarasärkällä sekä Multiväärällä on laavut. Kotaa ja laavuja ylläpitää Kaavin kunta.

Rakkinekoski-Makkarasärkkä-reitti sekä Rakkinepolku ovat helppokulkuiset ja sopivat kaikenikäisille. Reitit on merkitty paaluilla. Rakkinekosken ja Makkarasärkän välinen etäisyys on noin 5 kilometriä, ja koko reitin pituudeksi tulee noin 10 kilometriä. Pyöräreitti Rakkinekoskelta Makkarasärkälle on edestakaisin noin 10 kilometriä. Rakkinepolun pituus on 2 kilometriä.

melojia vaikkojoella – Kaavin kunta

Melonta

Vaikkojoki on noin 50 kilometrin mittainen suojeltu vesireitti, joka lähtee Juuan Vaikkojärvestä ja laskee Kaavin puolelle. Se on luonteeltaan tummavetinen, kapea ja erämainen joki. Vaikeusasteeltaan se soveltuu lähes kaikille melojille, joskaan sitä ei voi suositella ensikertalaisille ilman opasta.

Vaikkojoen reitti on kolmiosainen. Ensimmäinen kolmannes on asumatonta erämaata ja luonnontilaista jokea, joka on parhaimmillaan korkean veden aikaan. Jo keskivedellä osuus on matala ja pohjakosketuksilta on vaikea välttyä. Tällä osuudella on tusinan verran koskia ja saheja, jotka ovat luokittelemattomia, helpohkoja laskettavia.

Lietejärveltä alkaa joen toinen vaativampi osuus. Tämä jakso on aikoinaan uittoa varten perattu, mutta viime vuosina entisöity työntämällä kivet takasin koskiin. Keskiosan 19 koskesta muutamat antavat haasteita kokeneellekin laskijalle III-luokan verran. Siksi osuudella suositellaankin käytettäväksi aukkopeitettä ja kypärää. Korkeuseroa tälle 24 kilometrin jaksolle Polvikoski mukaan lukien kertyy viitisenkymmentä metriä.

Joen kolmas osuus on suhteellisen sileää taivalta järvien välisine koskineen, jotka ovat helppoja, virtamaisia melonnan keventäjiä. Viimeinen näistä koskista on Melttusvirta, josta pääsee Kaavinjärveä joko päätepisteeseen Kaavin kirkonkylän rantaan tai Rikkavedelle ja edelleen vaikkapa Saimaalle.

Jokireitillä on leiri- ja taukopaikkoja, joilla on hyvä varustus, huolto ja opastus. Koskien nimet, pudotuskorkeudet, pituudet ja luokitukset on merkitty kylteillä maastoon lähes kaikilla koskilla.

Koskenlasku

Vaikkojoen Kusiaiskoskelta alkavat ohjatut koskenlaskuretket tarjoavat turvallisen mahdollisuuden päästä nauttimaan koskien kuohuista. Suurella koskiveneellä tehtävän retken aikana lasketellaan parinkymmenen kilometrin matkalla kymmenkunta koskea. Koskiveneretkiä tarjoaa Vaikon loma ja lohi.

kalastaja – Kaavin kunta

Kalastus

Vaikkojoen koskien väliin jäävät pitkät virrat, suvannot ja järvet ovat hyviä kalastuskohteita. Taimen ja harjus lisääntyvät luontaisesti monissa Vaikkojoen koskissa, ja jokeen istutetaan pyyntikokoista kirjolohta. Vaikkojoella on runsas haukikanta, ja myös säynettä tavataan.

Kalastuslupa-alue alkaa Juuan Vaikkojärvestä ja loppuu Sivinvirralle Kaavin Kortteisessa. Kajoonjärveä ja Rakkinelampia lukuun ottamatta reitin järvet kuuluvat lupaan. Kajoonkoski on rauhoitettu.

Vaikkojoella ovat voimassa kalastusasetuksen mukaiset pyyntimitat ja rauhoitukset. Sallittuja kalastusvälineitä ovat perho ja uistin. Virta-alueilla mato- ja tahnasyötit ovat kiellettyjä. Poikasalueilla suositellaan käytettäväksi yksihaaraisia koukkuja. Kutusorakoilla kahluu on kielletty syyskuun ja toukokuun välisenä aikana, ettei soran sisällä hautuva mäti tuhoudu.

Katso kalastuslupien myyntipaikat täältä

Vaikkojoki-Juojärvi kalatalousalueen sivuilla lisää tietoa.

Sivua päivitetty 25.6.2024 kello 11:01

Siirry takaisin sivun alkuun