Telkkämäen kaskiperinnetila

telkkamaen passit – Kaavin kunta

Telkkämäen opas palvelee 1.6. – 31.8.
Kesä- ja elokuussa ti – la klo 10 – 17.
Heinäkuussa ke – su klo 10 – 17.
Perinnetilaan tutustuminen on maksutonta ja tilaan voi tutustua päivittäin myös muina ajankohtina.

Telkkämäen luonnonsuojelualue ja kaskiperinnetila tarjoaa vierailijoille monenlaisia luontoelämyksiä. Luonnonsuojelualueen tarkoituksena on vaalia perinteistä savolaista kaskikulttuurimaisemaa sekä suojella sen kasvi- ja eläinlajeja. Telkkämäessä viljellään maata perinteisiä työmenetelmiä käyttäen ja poltetaan joka kesä kaski. Kesäisin Telkkämäen tilalla käyskentelee lampaita, lehmiä, kanoja ja hevosia.

Pihapiirin lisäksi Telkkämäen luontoon voi tutustua kahdella luontopolulla. Luontopolut ovat 0,9 kilometriä pitkä Laidunkierto ja 1,9 kilometrin mittainen Rietulan kierto. Katso Telkkämäen retkeilyreitit ja polut Metsähallituksen sivuilta.

Telkkämäellä on ollut torppa ja muutaman aarin peltotilkku jo ennen isojakoa 1700-luvun puolivälissä. Telkkämäki -niminen palsta erotettiin virallisesti Mustolanmäestä 1870-luvulla. Telkkämäki itsenäistyi vuonna 1900 ja tilan viljelyä jatkettiin.

telkkamaki sytytys – Kaavin kunta

Kaskiviljelyn aikakausi on jättänyt jälkensä alueen maisemakuvaan, joka muistuttaa vuosisadan vaihteen suomalaista metsämaisemaa. Kaskikulttuurin näkyvimpiä merkkejä ovat lehtimetsät, kivirauniot ja nauriskuopat. Telkkämäen rakennukset ja pihapiiri on entisöity 1900-luvun alun perinnemaiseman nähtävyyskohteeksi.

Telkkämäen luontoon voi tutustua vapaasti omin voimin. Luonnonsuojelualueella on metsästys, leiriytyminen ja avotulenteko kielletty. Sen sijaan alueelta voi poimia vapaasti sieniä ja marjoja.

Tutustu Telkkämäen perinnetilaan Metsähallituksen sivuilla.

Sivua päivitetty 11.12.2023 kello 15:08

Siirry takaisin sivun alkuun